Svein Andersen har filmatisert sin egen rehabilitering etter hjerneslag. Han har benyttet sin livserfaring og fagkunnskap til å utvikle et mangfold av enkle treningsmetoder. Disse er oppfinnsomme, gjerne knyttet til hverdagens utfordringer.
Filmklippene gir gode ideer for egentrening og vil kunne være en kilde til ny motivasjon for mange. Filmene er en dokumentasjon på fremgangen Svein har oppnådd etter regelmessig trening i alle år etter han ble rammet av slag.
Dette er ingen direkte behandlingsoppskrift, men slagrammede som er i gang med trening, kan ha nytte av de ulike øvelsene som vises og bruke de som en form for idébank. Samtidig er dette en påminning om å aldri gi opp, en inspirasjon til å bruke egne ideer og erfaringer i rehabiliteringsprosessen.
De ulike øvelsene blir presentert med beskrivelser i form av tekst samt tale underveis. I tillegg til ideer for egentrening, finner du også klipp fra treningen Svein har blitt tilbudt via kommunefysioterapi og fysikalsk institutt i egen kommune.
Dette kan være en nyttig informasjonskilde og tankevekker for rehabiliteringspersonell i alle kommuner. Trening nytter!
Svein Andersen forteller:
I møte med slagrammede fra hele landet høsten 2000, ble mitt tilbud om rehabilitering i Trysil karakterisert som enestående. Noe jeg selv hadde oppfattet som godt, men helt normalt. Senere ble jeg gjort oppmerksom på at flere slagrammede får følgende informasjon av helsepersonell:
· Du kan ikke forvente framgang lenger når det er gått 2 år etter et hjerneslag.
· Det er for lenge siden du hadde slag, du får ikke plass på institusjon for rehabilitering.
Hvordan nå ut med ny informasjon?
Veien videre del 1 «Fragmenter til støtte for bedre innsikt i og forståelse for betydningen av rehabilitering etter hjerneslag» ble laget som DVD med teksthefte for salg (2005). DVD'en tilbys nå på denne nettsiden som fire videoklipp og har 3-delt innhold:
· Kommunefysioterapi
· Fysikalsk institutt
· Egentrening
Veien videre del 2 "Et utvalg øvelser til egentrening" ble laget i 2009 og presenteres som 14 videoklipp på denne nettsiden.
Målgrupper for filmene:
· Helseinstitusjoner for utdanning og rehabilitering
· Rehabiliteringspersonell og politikere i alle kommuner
· Brukerorganisasjoner og andre interesserte
På denne nettsiden finnes også en kortversjon fra del 1 og 2 med engelsk teksting.
Finansiering del 1: Lokalt i Trysil, og med noe støtte fra Landsforeningen for slagrammedes minne- og forskningsfond.
Finansiering del 2: EXTRA-midler fra Helse- og rehabilitering.
Kortversjonen fra del 1 og 2 med engelsk teksting: LHL, Trysil
Opptak/ filming: Jonny Kjernmoen og Inge Haugen (del 2)
Redigering og tilrettelegging: Jonny Kjernmoen, Multimediaservice, Trysil
Ide og ansvar: Svein Andersen
Websiden er tilrettelagt av Helsekompetanse ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin
Svein Andersen har i flere år holdt foredrag om rehabilitering etter hjerneslag. Han har blant annet forelest ved høgskolene i Hedmark, Oslo, Ålesund og Rogaland. Han har vært benyttet som foredragsholder på studiefag innen sykepleie, fysioterapi, samt videregående studie i rehabilitering.
I 2014 besluttet Svein Andersen å legge ut DVD’en fra 2005 med teksthefte på nett.
Svein Andersen forteller at han er glad for at teknisk utvikling de siste10-20 årene har gjort det mulig at materialet nå finnes i komplett versjon på nett. Hvilket betyr at alle nå har gratis tilgang til innholdet. Utenkelig for bare få år siden.
Svein Andersens arbeid med dokumentasjon av sin rehabilitering er nå fullført.
For nærmere informasjon kontakt:
Svein Andersen på e-post: kaisa.svein@gmail.com
eller adresse Liavegen 17L, 2420 Trysil
Professor Per Brodal, nevrolog ved Universitetet i Oslo har blant annet skrevet følgende (2009):
”…Moderne hjerneforskning har gjort store fremskritt i forståelsen av hvilke prosesser som foregår i hjernen etter en skade, … ”Veien Videre” er helt i overensstemmelse med denne kunnskapen. Det er blant annet godt dokumentert i internasjonal faglitteratur at bedring av funksjon kan skje i mange år etter en skade - ikke bare de to årene som ofte sies å være grensen for bedring. Svein Andersen er et levende eksempel på dette. …………..Svein Andersens filmer får tydelig frem avgjørende poenger: ..det må settes realistiske mål… , aktiviteter må gi mening for pasienten, kravet til full oppmerksomhet og konsentrasjon er stort, samtidig som trettbarheten er betydelig økt i lang tid etter et slag. .”